TerrasTotaal

Terras Tips

Welke afmeting terras bij 4, 6 of 8 personen?

Een terras is een hele fijne plek om te eten, te ontspannen en tot laat in de avond met een terrasverwarmer te kunnen genieten met vrienden. Om dat te kunnen doen heb je op je terras wel ruimte nodig, de juiste afmeting is hierbij belangrijk. 

Alhoewel elke situatie anders is, willen we je in dit blog enkele handvatten geven voor als je een terras wil aanleggen voor 4, 6 of 8 personen.

Hoe groot moet je terras zijn?

De grootte van je terras hangt uiteraard af van je wensen, dat is logisch. Wel is het een goede vuistregel om 2 à 3 m² per persoon aan te houden. Tot 4 personen red je 2 m² per persoon, vanaf dan is het goed om met 3 m² per persoon te rekenen. 

Afmeting terras voor 4 personen

Enkel dineren op je terras? Een goede afmeting voor je terras van 4 personen is 8 à 10 m². Afmetingen kunnen zijn: 4 bij 2 meter, 3,5 bij 2,5 meter of 3 bij 3 meter. Overweeg eventueel een ronde tafel om je ruimte optimaal te benutten.

Wil je naast een eettafel ook een loungeruimte op je terras? Vergroot je terras dan in ieder geval met zo’n 5 à 6 m². Een loungeset voor 4 personen neemt namelijk al gauw 5 m² in beslag.

Afmeting terras voor 6 personen

Een goede afmeting voor je terras van 6 personen waar je enkel gaat dineren is 14 à 16 m². Afmetingen kunnen zijn: 3 bij 5 meter, 4 bij 4 meter of 2,5 bij 6 meter. Voor 6 personen wordt er vaak gekozen voor een rechthoekige tafel.

Naast een eettafel ook een wens voor een loungeruimte op je terras? Vergroot je terras dan in ieder geval met zo’n 7 à 9 m². Een ruime loungeset voor 6 personen (vaak inclusief hocker en loungestoel) neemt zo’n 8 m² in beslag.

Afmeting terras voor 8 personen

Alleen een eettafel op je terras? Een goede afmeting voor je terras van 8 personen is 20 à 22 m². Afmetingen kunnen zijn: 5 bij 4 meter of 6 bij 3,5 meter. De tafel wordt al gauw lang (~ 3 meter), houd hier rekening mee in je afmeting. 

Wil je naast een eettafel ook een loungeruimte op je terras? Vergroot je terras dan in ieder geval met zo’n 9 à 11 m². Een loungeset voor 8 personen neemt namelijk al gauw 10 m² in beslag.

Je terrasruimte optimaliseren? Volg deze tips!

Naast de basisafmetingen zijn er enkele tips die je kunt volgen om je terras nog gastvrijer te maken:

  • Gebruik multifunctionele meubels: Overweeg inklapbare stoelen of tafels die ruimte kunnen besparen wanneer ze niet in gebruik zijn. Opklapbare of stapelbare meubels zijn geweldig voor kleine terrassen, omdat je ze gemakkelijk kunt opbergen.
  • Gebruik verticale ruimte: Probeer zoveel mogelijk vloerruimte te besparen. Dit kun je realiseren door gebruik te maken van bijvoorbeeld hangende plantenbakken. Daarnaast kun je planken of rekken aan de muren hangen, om decoratieve items op te plaatsen. Dit bespaart vloerruimte en voegt daarnaast ook nog visuele interesse toe aan je terras.
  • Slimme opslag: Breng opbergruimte aan voor benodigdheden die je maar tijdelijk gebruikt, zoals kussens of barbecuegereedschap, om je terras opgeruimd te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kussenbox!

De juiste afmeting voor je terras is essentieel voor comfort en gezelligheid. Hopelijk hebben we je op weg kunnen helpen. Neem contact op met TerrasTotaal bij eventuele vragen.

Menu